GIDAYA UYGUN YAĞ NEDEMEKTİR.
Gıda dönüşümü veya ambalajlamada kullanılan sanayi tipi yağlar ve gres yağlarıdır.
Gıda sınıfı yağlar ya da gres yağları konsepti, insan sağlığını ve bunun ekonomik sonuçlarını korumakla doğrudan ilgili bir yaklaşımdır.
Beyaz yağlar: Kamu sağlığıyla ilgili gereksinimlere mümkün olduğunca uyumlu hale getirilmek için, ileri seviyede işlenmiş geleneksel yağlardır. İçeriği son derece açık olduğu için bu yağlara "beyaz yağlar” adı verilmiş olup, Gıda Standartları Komisyonunca da onaylanmıştır.
Kaza sonucu temas: Modern teknolojilerden kaynaklanan teknik kısıtlamalar ve yanı sıra kamu sağlığı gereksinimleriyle ilgili kısıtlamalar, kaza sonucu gıda temasına karşı, USDA-H1 standartlarının yerini alan NSF-H1 standardıyla tescilli yağların geliştirilmesine yol açmıştır. Bu yağlar, gıda maddelerine kazaen temas ettikleri takdirde insan sağlığına zarar vermeyen yağlar ve greslerdir.
Burada "kaza sonucu” kavramı, zamanında durdurulamayacak şekilde geç tespit edilen bir sızıntı veya kazara gerçekleşen sıçramalar anlamına gelmektedir.
Gıda İşlem Yardımcıları: Gıda maddeleri ile doğrudan temas halinde, temel olarak kolza veya ayçiçeği çekirdeğinden elde edilen bitkisel yağlar kullanılır. Bunlar, gıda ile temastan kaçınmanın mümkün olmadığı ve bu nedenle bileşenlerin daha dikkatli seçilmesi gereken durumlarda, örneğin, bisküvilerin kalıptan çıkarılması gibi işlemlerde oldukça kullanışlıdır. Bu yağlara “Gıda İşlem Yardımcıları” denmektedir.
Gıda endüstrisi zamanla NSF-H tescilli yağlar ve bitkisel yağlar kullanmaya başlamıştır.
NSF International, alanında otorite olarak kabul edilen ve ürünlerin, muhtevaya bağlı olarak tescili (veya tescil dışı kalması) için tüm dünyada başvuru kaynağı olarak görülen bir ABD kuruluşudur.
Gıdada Kullanılabilirlik kategorileri
Birleşik Devletler Ziraat Departmanı (USDA) orijinal gıda uyumlu kategorileri H1,H2 ve H3 şeklinde gösterilmiştir. Yeni bir yağın onay alması ve bu kategorilerden birisine kayıt olması, içerdiği maddelerin listesine bağlıdır.
H1: Gıda üretim ortamlarında gıda ile yağlar ve greslerin teması olma ihtimali olan yerlerde kullanılan makine yağları H1 kategorisindedir.
H2: Gıda üretim ortamlarında makinelerin gıda ile temas etme olanağı olmayan parçalarının yağlanmasında kullanılan yağlar H2 kategorisindedir.
H3: H3 kategorisindeki yağlar paslanmanın engellenmesinin istendiği kanca, el arabası ve benzeri ekipmanların yağlanmasında kullanılan, yenebilen türde yağlardır.